‘Sociaal contact werkt helend’

“Community living is een prachtige reis voor mensen met psychische problemen. De woningcorporatie geeft ons de kans om terug te keren naar de maatschappij.” Robby woont sinds drie jaar in Overhoeks, een complex van Ymere met 133 woningen. HVO Querido heeft 40 woningen mogen gebruiken voor cliënten.

Community builder Hishaam Eldewieh van HVO-Querido begeleidt community living, een hot topic momenteel. Kwetsbare en minder kwetsbare bewoners worden bij elkaar gebracht en bepalen zelf hoe ze samen willen leven in een pand en welke leefregels gelden voor hun kleine gemeenschap. Samen met cliënt Robby vertelt Hishaam over het belang van vernieuwing en integratie van kwetsbare mensen in de wijk.

“HVO-Querido had de wens om intensief met een woningcorporatie samen te werken”, vertelt Hishaam. “Ymere leverde in 2019 Overhoeks op, een nieuw woonblok met 133 woningen in Noord en stelde 40 woningen beschikbaar voor mensen met psychische aandoeningen. HVO-Querido selecteerde de bewoners en zorgde voor community building.”

Hishaam is positief over de samenwerking met Ymere. “We hebben hetzelfde doel. Problemen zijn snel opgelost, want er is persoonlijk contact.”

Laagdrempelig contact

Hishaam: “Bij community living streven we naar een laagdrempelig contact met buren. Wij zorgen dat mensen met elkaar in gesprek gaan en elkaar kunnen vinden. Toen we de bewoners selecteerden, keken we niet alleen naar wat mensen nodig hebben, maar ook wat ze kunnen brengen. De andere bewoners van Overhoeks zijn niet geselecteerd. Wel zijn ze vooraf geïnformeerd. Maar ja, als je al jaren wacht, dan zeg je geen nee tegen een woning. Tijdens bijeenkomsten konden alle bewoners met elkaar kennismaken.”

Open geest

Bij Overhoeks is dat goed gelukt, zegt bewoner Robby. “Community living is een prachtige reis voor mensen met psychische problemen. Normaliter heb je te maken met discriminatie en segregatie. Nu merk ik veel begrip. De buren kijken niet vreemd op van stemmen in je hoofd, van mensen die trillen of bang zijn. Zij hebben een open geest, zijn nieuwsgierig, durven vragen te stellen. Daardoor leerde ik uitleg te geven over mijn ziekte, mijn medicatie en de bijwerkingen daarvan. Sociaal contact met mensen werkt helend. Tien jaar woonde ik in de Bijlmer. Ik vereenzaamde, ik was een zombie van alle medicijnen. In Overhoeks woon ik nu meer dan drie jaar. Ik heb veel minder medicatie nodig. Ik ben actiever. Op mijn verjaardag komen de buren langs. Ik krijg cadeautjes. Dit contact is heel heilzaam voor mij. De woningcorporatie geeft ons de kans om terug te keren naar de maatschappij.”