Stap 1: Voorbereiding op de start

Iedereen kan het initiatief nemen om met Buurtbalans te beginnen. Of je nu werkt voor bijvoorbeeld een woningcorporatie, een stadsdeel, een zorginstelling of een buurtteam. Als initiatiefnemer ben je de trekker en bereid je de start voor. Als je niet voor het stadsdeel werkt, neem dan contact op met de gebiedsmakelaar van het stadsdeel. Die heeft namelijk veel kennis van bestaande overlegstructuren, lopende projecten en de situatie in buurten.

Als jij het initiatief neemt, wil dat niet zeggen dat je in je eentje van A tot Z alles trekt. Je kunt het trekkerschap delen of doorgeven aan iemand anders. Ook om de start voor te bereiden kun je partners zoeken.

In het Werkblad stap 1 staat beschreven wat de voorbereiding inhoudt. Tot de voorbereiding hoort onder meer:

  • Aanleiding helder krijgen
  • Samenwerking zoeken
  • Eerste dataset verzamelen
  • Overzicht maken van betrokken professionals
  • Betrokkenen uitnodigen

De aanleiding helder

Je komt het beste samen tot oplossingen als de deelnemers de aanleiding scherp voor ogen hebben én de noodzaak van actie inzien. De initiatiefnemer verwoordt daarom duidelijk wat de aanleiding is. De aanleiding kan een probleem of vraagstuk zijn, maar ook een situatie waarin het probleem of vraagstuk vooralsnog ingewikkeld is.

Buurtbalans is vooral nuttig in de onderstaande situatie:
De aanleiding of het probleem speelt zich af op een laag schaalniveau. Buurtniveau is een mooie schaal.
Meerdere partijen hebben er belang bij om met de aanleiding of het probleem aan de slag te gaan.
Voor een goede aanpak hebben partijen elkaar nodig.

In het werkblad vind je ter inspiratie voorbeelden van aanleidingen.

Samenwerking zoeken

Na het formuleren van de aanleiding bedenk je wie er belang hebben bij een oplossing. Je legt contact met hen. In elk geval benader je de gebiedsmakelaar en de onderzoeksadviseur van het stadsdeel, maar bijvoorbeeld ook mensen met wie je al samenwerkt.

Bespreek wie welke rol op zich neemt bij:

  • De eerste data verzamelen
  • Organiseren van de bijeenkomsten
  • Het gesprek leiden

Voor de eerste bijeenkomst heb je informatie nodig. Gelukkig zijn veel gegevens gemakkelijk te vinden. Bedenk welke informatie echt nodig is voor de bespreking van de aanleiding of het probleem. Teveel informatie maakt het gesprek ingewikkeld: je ziet al snel door de bomen het bos niet meer.

De onderzoeksadviseur van het stadsdeel kan je aan informatie van de gemeente helpen. Vraag ook na bij woningcorporaties, zorgaanbieders en eventueel andere partijen welke gegevens zij hebben. Verzamel de belangrijkste gegevens voor een eerste inzicht in de buurt.

Wie betrekken?

Wie je bij Buurtbalans wilt betrekken, hangt samen met de aanleiding: het probleem of vraagstuk dat je samen met de anderen wilt bespreken.

Je gaat op zoek naar de mensen die:

  • vermoedelijk een belang in het aanleiding of het probleem hebben
  • of in de buurt werken/de buurt goed kennen
  • of (binnen de eigen organisatie toegang tot) relevante kennis over de buurt hebben.

In het werkblad vind je een overzicht van partijen die een rol kunnen spelen.

Uitnodiging

De potentiële deelnemers nodig je uit voor een startbijeenkomst. Meer over de startbijeenkomst lees je bij stap 2 van Buurtbalans.
In de uitnodiging beschrijf je de aanleiding en je noemt Buurtbalans als werkwijze. Schat in hoe gemotiveerd de genodigden zullen zijn voor samenwerking. In de regel moet je de genodigden eerst overtuigen en hun betrokkenheid vinden. In dat geval plan je een korte Startbijeenkomst van circa 1 uur. Ben je zeker van een hoge motivatie, dan kun je stap 2 en stap 3 samenvoegen en een Startbijeenkomst van een paar uur organiseren.

Tip!

Bedenk als onderdeel van de voorbereiding welke bezwaren er eventueel tegen Buurtbalans zijn. Je kunt alvast reacties op deze bewaren formuleren. Neem contact op met Buurtbalans voor voorbeelden van mogelijke bezwaren en reacties.

Hulp nodig?

Heb je vragen of wil je van gedachten wisselen? Neem dan contact op met Buurtbalans. We kunnen bijvoorbeeld meedenken bij het formuleren van de concrete aanleiding. Het Buurtbalans-team kan je ook in contact brengen met deelnemers aan eerdere projecten.